Οικοδομικές Άδειες

Οικοδομικές Άδειες

Η οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει την σύνταξη μελετών αλλά και την απαραίτητη έγκριση από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, για την εκτέλεση πάσης φύσης οικοδομικών εργασιών. Επομένως, είτε πρόκειται για την ανέγερση νέας οικοδομής, είτε για προσθήκη, είτε επισκευή / ενίσχυση υφιστάμενου κτιρίου, είτε αλλαγή χρήσης ενός χώρου σε μία άλλη χρήση (π.χ. από κατάστημα σε εστιατόριο ή καφετέρια) κλπ. είναι απαραίτητη η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ως προς το περιεχόμενο της, εξασφαλίζει την ποιότητα για την άρτια ολοκλήρωση ενός οικοδομικού έργου.

Ως προς την διαδικασία, επιβάλει την σύμπραξη και συγχρονισμό μηχανικών διαφορετικών ειδικοτήτων. Εμείς και οι συνεργάτες μας διαθέτουμε τις γνώσεις, την εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών.

20d27f6503cf00bc5e666e98211b14feΟι απαιτούμενες μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας διαφοροποιούνται από τη φύση των εργασιών που πρόκειται να εκτελεσθούν, από το μέγεθος του κτιρίου αλλά και τη χρήση του. Οι βασικότερες μελέτες που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια είναι:

Τοπογραφικό διάγραμμα, η αποτύπωση αλλιώς των γεωμετρικών και υψομετρικών χαρακτηριστικών του οικοπέδου στο οποίο θα γίνουν οι οικοδομικές εργασίες αλλά και τον όμορων σε αυτό οικοπέδων και κτιρίων,

Αρχιτεκτονική μελέτη, η αρχιτεκτονική και λειτουργική σχεδίαση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του κτιρίου αλλά και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Αποτελεί την ουσιαστικότερη μελέτη ενός κτιριακού έργου καθώς ξεκινά από τη σύλληψη του έργου ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και όλες τις υπόλοιπες μελέτες.

Μελέτη φέροντος οργανισμού, η γεωμετρική σχεδίαση και ο υπολογισμός του φέροντος οργανισμού του κτιρίου (οπλισμένο σκυρόδεμα, δομικός χάλυβας, φέρουσα τοιχοποιία) καθώς και ο αντισεισμικός σχεδιασμός του και ο υπολογισμός της θεμελίωσης. Είναι από τις πλέον απαιτητικές μελέτες και εξασφαλίζει την στατική ασφάλεια του κτιρίου και την αντισεισμική του προστασία.

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου (ΕΝ.Α.Κ.), Αποτελεί τη μελέτη που εξασφαλίζει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, συμπεριλαμβάνοντας κάθε στοιχείο που μπορεί να την επηρεάζει, όπως προσανατολισμός, χαρακτηριστικά και υλικά του κελύφους, μηχανολογικός εξοπλισμός κ.α.

Μελέτη ύδρευσης, Μελέτη αποχέτευσης, Μελέτη θέρμανσης, Μελέτη κλιματισμού, Μελέτη ηλεκτρικών, Μελέτη ανυψωτικών, Μελέτη καύσιμου αερίου, Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

Η οικοδομική άδεια ανάλογα με το περιεχόμενο, την φύση και το μέγεθος των εργασιών διαφοροποιείται σε άδεια δόμησης και έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

1909249_10152515014926818_7149942473674326173_o  10524257_10154841667715603_4452954676750570173_o  10714420_10154627555115603_4714202523674187018_o

Στάδια Υλοποίησης

Θα χρειαστούμε φωτογραφίες από το οικόπεδο σας, καθώς και το τοπογραφικό του διάγραμμα (αν υπάρχει). Εάν η μελέτη αφορά σε αναθεώρηση της άδειας δόμησης θα χρειαστούμε αντίγραφο του φακέλου που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία.

Μετά από συζήτηση μαζί σας καθορίζουμε τις πραγματικές ανάγκες της κατοικίας σας, τον απαιτούμενο αριθμό των υπνοδωματίων, των λουτρών, την έκταση της κουζίνας, του σαλονιού κ.α

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας παρουσιάζουμε τα προσχέδια της κατοικίας, κατόψεις και φωτορρεαλιστικές απεικονίσεις, όπως ταιριάζει στις ανάγκες σας και ταυτόχρονα στη γεωμετρία του οικοπέδου. Τότε υπογράφουμε και το προσύμφωνο στο οποίο προσδιορίζουμε το συνολικό κόστος της αδείας καθώς και την εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτηθεί.

Μετά από αυτοψία στο οικόπεδο, προβαίνουμε σε όσες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν και οριστικοποιούμε όλα τα σχέδια. Επικυρώνεται η οικονομική μας συμφωνία και ξεκινάμε τις διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Στο χρόνο που απαιτείται για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια – περίπου 2 με 3 μήνες – γίνονται οι υπόλοιπες μελέτες για τις ακριβείς θέσεις των επίπλων, των πριζών, των σωμάτων καλοριφέρ, την διάταξη της κουζίνας κλπ.

MHSC-Website-Image-4